Anais do Congresso Anual da ABM


ISSN 2594-5327

77º Congresso Anual da ABM - Internacional vol. 77, num.77 (2024)


Título

CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA DA BORRA DE CAFÉ PARA VIABILIDADE EM COMPÓSITOS POLIMÉRICOS

THE CHARACTERIZATION OF COFFEE GROUNDS BASED ON FTIR AND DRX ANALYSES FOR FEASIBILITY OF APPLICATION IN POLYMER MATRIX COMPOSITES*

DOI

10.5151/2594-5327-41484

Downloads

Baixar Artigo 2 Downloads

Resumo

DEPOIS DA áGUA, O CAFé A BEBIDA MAIS CONSUMIDO NO MUNDO. POR SER PRODUZIDO E VENDIDO EM ABUNDâNCIA ELE GERA UM NúMERO SIGNIFICATIVO DE RESíDUO QUE QUANDO NãO é DESCARTADO DE MANEIRA CORRETA CAUSA DANOS AMBIENTAIS, POIS AO ENTRAR EM CONTATO COM O SOLO, ELE PRODUZ GASES MALéFICOS AO MEIO AMBIENTE. EM VIRTUDE DESTA CARACTERíSTICA, A BORRA DE CAFé, QUE é O REJEITO APóS O CAFé SOFRER O PROCESSO DE INFUSãO, VEM SENDO AVALIADA PARA QUE POSSA SER REAPROVEITADA DE MODO QUE CAUSE MENORES DANOS AMBIENTAIS. POSTO ISTO, O PRESENTE TRABALHO, VISA CARACTERIZAR ESTA MATéRIA AFIM DE DETECTAR SEUS GRUPOS FUNCIONAIS E AVALIAR SUA COMPOSIçãO QUíMICA ATRAVéS DA ESPECTROSCOPIA NO INFRAVERMELHO POR TRANSFORMADA DE FOURIER (FTIR) E ANáLISE DE DIFRAçãO DE RAIO X PARA VERIFICAçãO DA POSSIBILIDADE DE APLICAçãO EM MATRIZES DE COMPóSITOS POLIMéRICOS. ALéM DESTES, é VERIFICADO A DENSIDADE ATRAVéS DA PICNOMETRIA LíQUIDA QUE FOI AVALIADA A PARTIR DE UMA SATURAçãO DE 10 DIAS. AS ANáLISES APONTARAM RESULTADOS POSITIVOS QUANTO à SUA UTILIZAçãO EM COMPóSITOS POLIMéRICOS.

 

AFTER WATER, COFFEE IS THE MOST CONSUMED BEVERAGE IN THE WORLD. BECAUSE IT IS PRODUCED AND SOLD IN ABUNDANCE, IT GENERATES A SIGNIFICANT AMOUNT OF WASTE WHICH, WHEN NOT DISPOSED OF CORRECTLY, CAUSES ENVIRONMENTAL DAMAGE, BECAUSE WHEN IT COMES INTO CONTACT WITH THE SOIL, IT PRODUCES GASES THAT ARE HARMFUL TO THE ENVIRONMENT. BECAUSE OF THIS CHARACTERISTIC, COFFEE GROUNDS, WHICH ARE THE WASTE AFTER THE COFFEE HAS BEEN BREWED, HAVE BEEN EVALUATED SO THAT THEY CAN BE REUSED IN A WAY THAT CAUSES LESS ENVIRONMENTAL DAMAGE. THIS WORK AIMS TO CHARACTERIZE THIS MATERIAL IN ORDER TO DETECT ITS FUNCTIONAL GROUPS AND ASSESS ITS CHEMICAL COMPOSITION USING FOURIER TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY (FTIR) AND X-RAY DIFFRACTION ANALYSIS TO CHECK WHETHER IT CAN BE USED IN POLYMER COMPOSITE MATRICES. IN ADDITION TO THESE, THE DENSITY WAS CHECKED USING LIQUID PYCNOMETRY, WHICH WAS EVALUATED AFTER A SATURATION PERIOD OF 10 DAYS. THE ANALYSES SHOWED POSITIVE RESULTS FOR ITS USE IN POLYMER COMPOSITES.

Palavras-chave

Compósito polimérico, borra de café, FTIR, DRX.

Polymer Composite, COFFEE GROUNDS, FTIR, XRD.

Como citar

COBUCI, BRUNA NOGUEIRA SIMOES; AGUDELO, LUIS RICARDO ARRUBLA; SIMONASSI, NOAN TONINI; VIEIRA, CARLOS MAURÍCIO FONTES; LOPES, FELIPE PERISSÉ DUARTE. CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA DA BORRA DE CAFÉ PARA VIABILIDADE EM COMPÓSITOS POLIMÉRICOS , p. 3530-3536. In: 77º Congresso Anual da ABM - Internacional, São Paulo, Brasil, 2024.
ISSN: 2594-5327 , DOI 10.5151/2594-5327-41484