Anais do Congresso Anual da ABM


ISSN 2594-5327

62º Congresso anual da ABM vol. 62, num.62 (2007)


Título

INFLUÊNCIA DO TIPO DE LAMINAÇÃO SOBRE A TENACIDADE DOS PRODUTOS CHAPAS GROSSAS

Evaluation of plate rolling conditions on toughness

DOI

10.5151/2594-5327-0142

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Resumo

A produção de chapas grossas, através de laminação convencional favorece a produtividade do laminador , e neste sentido a utilização de laminação convencional com controle de temperatura é objetivada . No trabalho foi efetuado uma análise do efeito da laminação convencional na tenacidade do material através da energia absorvida no ensaio de impacto e a análise das curvas de transição dúctil-frágil. São apresentados os resultados de ensaio de impacto efetuado na direção transversal e longitudinal, bem como nas temperaturas de 20°C, 0°C, -20°C, -40°C e –60°C,

 

The need of an intermediate cooling phase between the roughing and finishing phases of controlled rolling is a adverse factor to plate mill productivity. This work shows the influence on toughness, in plate rolling with thermomechanical rolling or as rolled. This present work show treatment TMCP steels produced and conventional steels, and effect about impact test and ductile-brittle transition temperature curves. The toughness of steels can be compared by means impact bending test of temperature 20°C, 0°C, -20°C,.-40°C and –60°C.Fracture mechanical test and component like wide plate tests enable to determine the quantitative fracture behaviour produced TMCP and conventional process ( as rolled).

Palavras-chave

Tenacidade, transição dúctil-frágil, Laminação Convencional

Toughness, ductile-brittle transition, conventional process

Como citar

Perez, Francisco Acacio; Freitas, Flavio Viana de; Alves, Rodney Pardo; Almeida, Luiz Antonio de. INFLUÊNCIA DO TIPO DE LAMINAÇÃO SOBRE A TENACIDADE DOS PRODUTOS CHAPAS GROSSAS , p. 1301-1307. In: 62º Congresso anual da ABM, Vitória, 2007.
ISSN: 2594-5327 , DOI 10.5151/2594-5327-0142