Proceedings of the Seminar on Steelmaking, Casting and Non-Ferrous Metallurgy


ISSN 2594-5300

46º Seminário de Aciaria - Internacional vol. 46, num.46 (2015)


Title

AVALIAÇÃO DA ESCÓRIA PARA REDUZIR O CONSUMO DE ENERGIA E A INSTABILIDADE ELÉTRICA DO FEA

EVALUATION OF SLAG TO REDUCE ENERGY CONSUMPTION AND ELECTRICAL INSTABILITY OF EAF

DOI

10.5151/1982-9345-26809

Downloads

Abstract

Nas aciarias que operam com forno elétrico a arco (FEA) existe o interesse de garantir uma maior estabilidade ao arco elétrico para almejar uma menor distorção no sistema elétrico, consequentemente, uma redução no consumo de energia elétrica. A prática da escória espumante no refino primário do aço líquido melhora consideravelmente a eficiência da transferência de energia do arco elétrico para a carga e promove um menor consumo do refratário, entre outras vantagens. Além disso, a espumação da escória aumenta a estabilidade do arco elétrico, por reduzir o total de distorção harmônica (THD) entre as fases do FEA. No presente trabalho foram coletadas informações de composição química da escória e parâmetros elétricos de 156 corridas de um FEA, de um padrão de carga específico. Com os dados de composição química pode ser determinado o teor de FeO e basicidade da escória espumante que propiciaram uma redução do THD e no consumo de energia elétrica do FEA. Calculou-se o índice de espumação das escórias. O aumento do índice de espumação proporcionou a queda do THD. A redução do THD mostrou uma redução da energia elétrica consumida na etapa de refino do FEA.

 

EAF operations have interest to ensure greater stability to the electric arc to aim less distortion in the electrical system, with a consequent reduction in the consumption of electricity. The practice of foamy slag in the primary refining of the liquid steel enhances considerably the electric arc energy transference efficiency and promotes a lower consumption of refractory, between others advantages. Furthermore, the foaming of the slag increases the stability of the electric arc by reducing the THD (total harmonic distortion) between the phases of EAF. In the present study were collected chemical composition of the slag and electrical parameters of 156 heats from an EAF, from a specific charge pattern. Chemical composition data were important in determining the FeO content and basicity of the foamy slag that enabled a reduction in THD and the power consumption of the EAF. Were calculated the foaming slag index. A foaming slag ratio increase showed a THD decrease. The reduction of THD, for a certain range of heats, showed a reduction of the electric power consumption.

Keywords

Escória espumante, Estabilidade do arco elétrico, Consumo de energia elétrica do FEA

Foaming slag, Electric arc stability, Electric power consumption in EAF

How to refer

Vieira, Deisi; Almeida, Rodolfo Arnaldo Montecinos de; Bielefeldt, Wagner Viana; Vilela, Antonio Cezar Faria. AVALIAÇÃO DA ESCÓRIA PARA REDUZIR O CONSUMO DE ENERGIA E A INSTABILIDADE ELÉTRICA DO FEA , p. 504-513. In: 46º Seminário de Aciaria - Internacional, Rio de Janeiro, 2015.
ISSN: 2594-5300 , DOI 10.5151/1982-9345-26809