Proceedings of ABM Annual Congress


ISSN 2594-5327

77º Congresso Anual da ABM - Internacional vol. 77, num.77 (2024)


Title

AVALIAÇÃO MACROSCÓPICA DAS NANOEMULSÕES DO TIPO O/A CONTENDO ÓLEO NÃO FIXO

MACROSCOPIC MACROSCOPIC EVALUATION OF O/W TYPE NANOEMULSIONS CONTAINING UNFIXED OIL

DOI

10.5151/2594-5327-40467

Downloads

Abstract

ESTE ESTUDO ANALISA MACROSCOPICAMENTE NANOEMULSõES (NES) ENCAPSULADAS COM O óLEO ESSENCIAL DOS BOTõES DO CRAVO (OEC), EUGENIA CARYOPHYLLUS, TENDO COMO INIBIDOR, O óLEO DE CANOLA (OCN), BRASSICA NAPUS L., E COMO SURFACTANTE NãO IôNICO, O TWEEN 80 (T80). INVESTIGA A ESTABILIDADE OXIDATIVA E A TENDêNCIA AGREGATIVA DAS NES A MéDIO PRAZO, ATRAVéS DO PH E DA TURBIDEZ. Já O PERFIL DE ABSORçãO DAS NES, FOI OBTIDO POR LEITURAS DE UV-VIS (300-800NM), E EXPRESSOS EM INTENSIDADES DE ABSORBâNCIA. ASSIM, VARIAçõES íNFIMAS NAS MéDIAS DE PH FORAM DETECTADAS (4,13 A 5,14). A ANáLISE DA TURBIDEZ, REVELOU A MANUTENçãO DA TRANSLUCIDEZ DAS AMOSTRAS DURANTE 229 DIAS, COM PERCENTUAIS VARIANTES ENTRE (98,5 E 75,4) %. A ABSORBâNCIA PROVOU UMA TENDêNCIA PARA A REGIãO VIOLETA COM PICO MáXIMO EM 395 NM. LOGO, O APRIMORAMENTO DESSAS NES, TORNARá POSSíVEL SUA INCORPORAçãO EM BEBIDAS, ALIMENTOS E REMéDIOS, PARA AUMENTAR O TEMPO DE PRATELEIRA DOS PRODUTOS.

 

THIS STUDY MACROSCOPICALLY ANALYZES NANOEMULSIONS (NES) ENCAPSULATED WITH CLOVE BUD ESSENTIAL OIL (OEC), EUGENIA CARYOPHYLLUS, HAVING CANOLA OIL (OCN) AS AN INHIBITOR,BRASSICA NAPUS L., AND AS A NON-IONIC SURFACTANT, TWEEN 80 (T80). IN ADDITION, IT INVESTIGATES THE OXIDATIVE STABILITY AND THE AGGREGATIVE TENDENCY OF ENS IN THE MEDIUM TERM, BY MONITORING PH AND TURBIDITY. THE NES ABSORPTION PROFILE WAS OBTAINED BY UV-VIS READINGS (300-800NM), AND EXPRESSED IN ABSORBANCE INTENSITIES. THUS, TINY VARIATIONS IN PH MEANS WERE DETECTED (4,13 THE 5,14).THE ANALYSIS OF THE TURBIDITY, REVEALED THE MAINTENANCE OF THE TRANSLUCENCY OF THE SAMPLES DURING 229 DAYS, WITH VARYING PERCENTAGES BETWEEN (98,5 AND 75,4)%.THE ABSORBANCE SHOWED A TREND TOWARDS THE VIOLET REGION WITH A MAXIMUM PEAK AT 395 NM. SOON, THE IMPROVEMENT OF THESE NES WILL MAKE POSSIBLE THEIR INCORPORATION IN BEVERAGES, FOODS AND MEDICINES, TO INCREASE THE SHELF LIFE OF THE PRODUCTS.

Keywords

Nanoemulsões; Espectroscopia; Estabilidade.

Nanoemulsions; Spectroscopy; Stability.

How to refer

ROSA, DIEMISON LIRA SANTA; CANDIDO2, VERÔNICA SCARPINI; SILVA, ALISSON CLAY RIOS DA; PAULA, MARCOS VINICIUS DA SILVA. AVALIAÇÃO MACROSCÓPICA DAS NANOEMULSÕES DO TIPO O/A CONTENDO ÓLEO NÃO FIXO , p. 123-136. In: 77º Congresso Anual da ABM - Internacional, São Paulo, Brasil, 2024.
ISSN: 2594-5327 , DOI 10.5151/2594-5327-40467