ISSN 2594-5327
70º Congresso Anual da ABM — vol. 70, num.70 (2015)
Title
Authorship
DOI
Downloads
Abstract
O endurecimento secundário de aço rápido AISI M3:2 nome comercial Sinter 23 obtido por uma técnica de metalurgia do pó de sinterização por compactação isostática a quente é objeto desse trabalho de pesquisa. O aço rápido em questão foi austenitizado em banho de sal a 1.140°C, 1.160°C, 1.180°C e 1.200°C, temperado ao ar e revenimento a 540°C, 560°C e 580°C. Amostras do aço rápido foram fabricadas e submetidas ao tratamento térmico acima descrito e submetida a ensaios de dureza Vickers e Rockwell C para a determinação das suas respostas ao tratamento térmico de endurecimento e avaliação do pico de endurecimento secundário através dos resultados de dureza.
The main aim of this work is to study the behaviour of the secondary hardening of AISI M3:2 high speed steel named Sinter 23 obtained by powder metallurgy technique of hot isostatic pressing submitted to a suitable procedure of heat treatment. Sinter 23 was submitted to hardening in order to study the sencondary hardening behaviour of this steel. The M3:2 high speed steel Sinter 23 was submitted to heat treatment of hardening with austenitizing temperatures of 1,140°C, 1,160°C, 1,180°C and 1,200°C and tempering at 540°C, 560°C and finally 580°C. The effectiveness and response of the heat treatment was determined by hardness tests (Vickers and Rockweel C hardness) and had its property of secondary hardness evaluated.
Keywords
Aços rápidos, Aço rápido Sinter 23, Endurecimento secundário
High speed steels, Sinter 23 HSS, Secondary hardening
How to refer
Ferreira, Allana Cristina Pires;
Santos, Elinaldo Neves dos;
Mesquita, Arimatea Pisom de Paiva;
Araújo, Edval Gonçalves de;
Gonzalez, Cezar Henrique;
Ambrozio Filho, Francisco;
Araujo Filho, Oscar Olimpio de.
ENDURECIMENTO SECUNDÁRIO DO AÇO RÁPIDO AISI M3:2 NOME COMERCIAL SINTER 23 PRODUZIDO POR UMA TÉCNICA DE METALURGIA DO PÓ
,
p. 1755-1762.
In: 70º Congresso Anual da ABM,
Rio de Janeiro,
2015.
ISSN: 2594-5327
, DOI 10.5151/1516-392X-26915