Proceedings of the Ironmaking, Iron Ore and Agglomeration Seminars


ISSN 2594-357X

Title

EVOLUÇÃO DO USO DE CARVÕES “SOFT” E “STEAM COAL” NA COQUEIRA HR - TECNOLOGIA SUNCOKE ENERGY - E IMPACTOS NA QUALIDADE DO COQUE E NO CUSTO DAS MISTURAS

THE EVOLUTION THE USE OF "SOFT" AND "STEAM" COALS AT SUNCOKE ENERGY AND THE IMPACTS ON COKE QUALITY AND IN THE COST OF THE COAL BLENDS

DOI

10.5151/4444-4444-26935

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Abstract

Este trabalho se propõe a mostrar os resultados obtidos pela SunCoke Energy Brasil após as mudanças do perfil da mistura de carvões, na qual foram acrescidas criteriosamente as participações dos carvões denominados “soft” e carvões “steam coal”, seguido da redução também criteriosa dos carvões médio voláteis. A consolidação dos dados de qualidade do coque e do custo das misturas comprova que as modificações no perfil das misturas foram bem sucedidas, pois a qualidade do coque se manteve conforme a expectativa dos clientes (Altos-Fornos) e o custo das misturas apresentou uma significativa redução. Todos os testes e experimentos adotados foram embasados na utilização na metodologia denominada “Método e aparelho para avaliar as propriedades de coqueificação do carvão”, também conhecida como Box Test, e ainda no profundo estudo das características dos carvões utilizados e os impactos destes na qualidade do coque.

 

This paper aims to show the results obtained by SunCoke Energy Brazil after the changes in the profile of coal blends, which were carefully designed in order the increase the amount of "soft coals” and "steam coals" on the coal blends, followed by the decreasing of the medium volatile coals. The data consolidation of the coke quality and the relative average cost of the coal blends shows that the changes in the profile of the coal blends were successful once the coke quality remained as expected by the customers (Blast Furnace) and the relative average cost of the coal blends showed a significant reduction. All the tests and experiments were based on the method called "Method and apparatus for evaluating the properties of coal coking", also known as Box Test and in-depth study of the coal characteristics and the impacts of them on coke quality.

Keywords

Mudança de perfil de mistura, Qualidade de coque, Redução de custo, Flexibilidade operacional

Coal blend profile, Coke Quality, Cost reduction, Operational flexibility

How to refer

Oliveira, Amilton Ferreira de; Silvar, José Eustáquio da. EVOLUÇÃO DO USO DE CARVÕES “SOFT” E “STEAM COAL” NA COQUEIRA HR - TECNOLOGIA SUNCOKE ENERGY - E IMPACTOS NA QUALIDADE DO COQUE E NO CUSTO DAS MISTURAS , p. 710-718. In: 45º Ironmaking / 16º Iron Ore / 3º Agglomeration, Rio de Janeiro, 2015.
ISSN: 2594-357X , DOI 10.5151/4444-4444-26935