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Proceedings of ABM Annual Congress


ISSN 2594-5327

78th ABM Annual Congress - International Vol. 78, Num. 78 (2025)


Title

PLACAS SUSTENTÁVEIS DE BAGAÇO DE CANA: INFLUÊNCIA DO TIPO DE AGLUTINANTE , PU E PVA, NO COMPORTAMENTO INFLAMÁVEL E HIGROSCÓPICO

SUSTAINABLE SUGARCANE BAGASSE BOARDS: INFLUENCE OF ADHESIVE TYPE, PU AND PVA, ON FLAMMABILITY AND HYGROSCOPIC BEHAVIOR

Authorship

DOI

10.5151/2594-5327-42304

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Abstract

Este trabalho apresenta uma análise comparativa entre compósitos fabricados com bagaço de cana-de-açúcar e duas resinas distintas: poliacetato de vinila (PVA) e poliuretano (PU), com foco em suas propriedades higroscópicas e de inflamabilidade. Foram confeccionadas placas de 300×300×10 mm e submetidas a testes segundo as normas NBR 14810-3,UL94-V e UL94-HB. Os resultados mostraram que os compósitos com PVA apresentaram maior absorção de água, após 24 horas em comparação as confeccionadas com PU, ambos dentro da norma. No teste de inflamabilidade vertical (UL94), tanto os compósitos de PU, quanto de PVA, foram reprovados. Já na queima horizontal (UL94-HB), os corpos de prova com PU apresentaram maiores velocidades de queima (até 31,2 cm/min) em relação aos de PVA (máximo de 13,5 cm/min). Conclui-se que os compósitos com aglutinante PVA possuem maior sensibilidade à umidade, porém menor propagação de chama, enquanto os de PU oferecem maior estabilidade hidrodimensional, mas risco inflamável mais elevado. A escolha da formulação ideal dependerá do equilíbrio entre resistência térmica e estabilidade física, podendo exigir aditivos em aplicações específicas.

 

THIS STUDY PRESENTS A COMPARATIVE ANALYSIS BETWEEN COMPOSITES MADE FROM SUGARCANE BAGASSE AND TWO DIFFERENT RESINS: POLYVINYL ACETATE (PVA) AND POLYURETHANE (PU), FOCUSING ON THEIR HYGROSCOPIC PROPERTIES AND FLAMMABILITY. PANELS MEASURING 300×300×10 MM WERE MANUFACTURED AND SUBJECTED TO TESTING ACCORDING TO THE NBR 14810-3, UL94-V, AND UL94-HB STANDARDS. THE RESULTS SHOWED THAT THE PVA-BASED COMPOSITES EXHIBITED GREATER WATER ABSORPTION AFTER 24 HOURS COMPARED TO THOSE MADE WITH PU, ALTHOUGH BOTH REMAINED WITHIN THE STANDARD LIMITS. IN THE VERTICAL FLAMMABILITY TEST (UL94-V), BOTH PU AND PVA COMPOSITES FAILED. HOWEVER, IN THE HORIZONTAL BURNING TEST (UL94-HB), PU-BASED SPECIMENS SHOWED HIGHER BURNING RATES (UP TO 31.2 CM/MIN) COMPARED TO THOSE WITH PVA (MAXIMUM OF 13.5 CM/MIN). IT IS CONCLUDED THAT COMPOSITES WITH PVA BINDER HAVE GREATER MOISTURE SENSITIVITY BUT LOWER FLAME PROPAGATION, WHILE PU COMPOSITES OFFER BETTER DIMENSIONAL STABILITY BUT PRESENT A HIGHER FLAMMABILITY RISK. THE IDEAL FORMULATION CHOICE WILL DEPEND ON BALANCING THERMAL RESISTANCE AND PHYSICAL STABILITY, WHICH MAY REQUIRE ADDITIVES FOR SPECIFIC APPLICATIONS.

Keywords

Bagaço de Cana de Açúcar, Inflamabilidade, Absorção de Água, Compósito

Sugarcane Bagasse, Flammability, Water Absorption, Composite

How to cite

Sales, Antônio Cesar Santos da Cruz; Cabral, José Luiz Ribeiro Soares; Almeida, Matheus Lucas Lacerda Alves de; Viana, Myllena Machado; Rangel, Suellen dos Santos; Azevedo, Marcia Giardineri de. PLACAS SUSTENTÁVEIS DE BAGAÇO DE CANA: INFLUÊNCIA DO TIPO DE AGLUTINANTE , PU E PVA, NO COMPORTAMENTO INFLAMÁVEL E HIGROSCÓPICO, p. 1335-1346. In: 78th ABM Annual Congress - International, São Paulo, Brasil, 2025.
ISSN: 2594-5327, DOI 10.5151/2594-5327-42304