Proceedings of ABM Annual Congress


ISSN 2594-5327

76º Congresso Anual da ABM - Internacional vol. 76, num.76 (2023)


Title

HIDRATAÇÃO DO CONCRETO ADICIONANDO CINZA DA CASCA DE CAFÉ

CONCRETE HYDRATION BY ADDING COFFEE HUSK ASH

DOI

10.5151/2594-5327-40402

Downloads

Abstract

Dentro do setor de materiais de construção, há uma oportunidade de reduzir as emissões de CO2 com cimento de baixo carbono, alcançando uma economia anual de 1 bilhão de toneladas de CO2. No processo de beneficiamento do café, a etapa de despolpamento deixa como resíduo a casca, que é utilizada como biomassa nos secadores de grãos, gerando cinzas, o que tem sido apontado como um problema ambiental. Segundo a NBR 12653 (2014), cinzas da casca de café não possuem propriedades pozolânicas Quando aplicado e comparada a outros materiais como o concreto tradicional, a incorporação da cinza da casca do café resulta na redução de impactos ambientais.

 

Within the building materials sector, there is an opportunity to reduce CO2 emissions with low-carbon cement, achieving annual savings of 1 billion tonnes of CO2. In its coffee processing process, the pulping stage leaves the husk as residue, which is used as biomass in grain dryers, generating ashes, or which has been identified as an environmental problem. According to NBR 12653 (2014), ash from the coffee husk does not have pozzolanic properties. When applied and detected to other materials such as traditional concrete, the incorporation of ash from the coffee husk ashes results in the reduction of environmental impacts.

Keywords

Redução; Carbono; Casca; Café;

Reduction; Carbon; Husk; Coffee;

How to refer

Souza, Rafael Eller; Assis, João Batista Santos; Vieira, Davi Henrique Tome Kannoa; Granato, Leonardo Carlos; Assis, Paulo Santos. HIDRATAÇÃO DO CONCRETO ADICIONANDO CINZA DA CASCA DE CAFÉ , p. 2291-2303. In: 76º Congresso Anual da ABM - Internacional, São Paulo, 2023.
ISSN: 2594-5327 , DOI 10.5151/2594-5327-40402